Nov 20, 2014

How to get ideas to write blog entry?

It's normal for bloggers / writers to face mental block when it comes to generate new ideas. I also face the same problem sometimes. I try to read a lot of books to try to generate ideas to write or blog, however, I find it difficult. It could be because I want to make it too perfect that startle me to start writing.

So, first, to get ideas to write, just start with whatever that come up on your mind.

Okay, so this is my first short and brief entry in English. I'm trying to practice my English writing skills which I think is at low level.

So, here goes.

Aug 14, 2011

Belajar buat web dengan Joomla 1.7

Web ringantangan yang baru.
Sekadar nak bercerita, sebelum ni, saya gunakan Joomla 1.6 untuk website www.ringantangan.com saya. Kemudian, saya mula sedar pentingnya untuk update kepada Joomla 1.7, kerana isu-isu keselamatan (spam, hack dan sebagainya). Jadi saya pun terus update. Sudah diberi peringatan supaya backup data. Tapi saya kurang faham. Saya ada ikut arahan (step by step instruction) untuk backup, tapi saya tak faham lagi bagaimana nak pasang semula (restore) backup yang saya dah buat itu. Akhirnya, saya pasang Joomla 1.7 yang baru sahaja. Hilanglah artikel-artikel yang saya dah tulih sebelum-sebelum ni. Begitu juga dengan komen dari rakan-rakan.

Pengajaran yang paling berharga adalah melalui pengalaman. Pengalaman adalah institut pengajian yang paling tinggi. :)

Aug 1, 2011

www.ringantangan.com


Apa khabar semua? Harap sihat-sihat belaka. Kepada Muslimin, selamat menjalani ibadah puasa. Kukuhkan iman, cantikkan puasa. Moga kita beroleh taqwa. Saya ingin menjemput anda semua ke laman web baru saya ringantangan.com. Sudi-sudikanlah ye. :)

Jul 28, 2011

Selepas 5 kali mencuba, Naufal meniarap


Semalam, tatkala mahu pergi ke tempat kerja, Naufal dah mula tidur mengiring. Seronok tengok dia dah mula mahu meniarap. Semakin besar, semakin sihat anakku Naufal. Usianya kini dah 3 bulan.

Jul 23, 2011

Pegawai Insiden / Floor Marshall


Bagi setiap tingkat / aras dalam sesuatu bangunan, perlu ada seorang yang bertanggungjawab terhadap keselamatan orang ramai yang berada di dalam bangunan itu. Orang ramai yang dimaksudkan termasuklah penghuni, pekerja, pelanggan, pelawat bahkan sesiapa sahaja yang lalu lalang atau sekadar jalan-jalan di dalam bangunan / kawasan tersebut. Orang yang ditanggungjawabkan tentang hal-hal keselamatan begini dilantik sebagai Pegawai Insiden, dalam Bahasa Inggerisnya "Floor Marshall".

Related Posts with Thumbnails