Aug 14, 2011

Belajar buat web dengan Joomla 1.7

Web ringantangan yang baru.
Sekadar nak bercerita, sebelum ni, saya gunakan Joomla 1.6 untuk website www.ringantangan.com saya. Kemudian, saya mula sedar pentingnya untuk update kepada Joomla 1.7, kerana isu-isu keselamatan (spam, hack dan sebagainya). Jadi saya pun terus update. Sudah diberi peringatan supaya backup data. Tapi saya kurang faham. Saya ada ikut arahan (step by step instruction) untuk backup, tapi saya tak faham lagi bagaimana nak pasang semula (restore) backup yang saya dah buat itu. Akhirnya, saya pasang Joomla 1.7 yang baru sahaja. Hilanglah artikel-artikel yang saya dah tulih sebelum-sebelum ni. Begitu juga dengan komen dari rakan-rakan.

Pengajaran yang paling berharga adalah melalui pengalaman. Pengalaman adalah institut pengajian yang paling tinggi. :)

Aug 1, 2011

www.ringantangan.com


Apa khabar semua? Harap sihat-sihat belaka. Kepada Muslimin, selamat menjalani ibadah puasa. Kukuhkan iman, cantikkan puasa. Moga kita beroleh taqwa. Saya ingin menjemput anda semua ke laman web baru saya ringantangan.com. Sudi-sudikanlah ye. :)

Jul 28, 2011

Selepas 5 kali mencuba, Naufal meniarap


Semalam, tatkala mahu pergi ke tempat kerja, Naufal dah mula tidur mengiring. Seronok tengok dia dah mula mahu meniarap. Semakin besar, semakin sihat anakku Naufal. Usianya kini dah 3 bulan.

Jul 23, 2011

Pegawai Insiden / Floor Marshall


Bagi setiap tingkat / aras dalam sesuatu bangunan, perlu ada seorang yang bertanggungjawab terhadap keselamatan orang ramai yang berada di dalam bangunan itu. Orang ramai yang dimaksudkan termasuklah penghuni, pekerja, pelanggan, pelawat bahkan sesiapa sahaja yang lalu lalang atau sekadar jalan-jalan di dalam bangunan / kawasan tersebut. Orang yang ditanggungjawabkan tentang hal-hal keselamatan begini dilantik sebagai Pegawai Insiden, dalam Bahasa Inggerisnya "Floor Marshall".

Jul 13, 2011

Berpindah ke rumah baru

Saya membasuh rumah sewa baru.

Pertamanya saya mohon maaf, kepada pelawat-pelawat yang hadir ke blog ini, lalu mendapati, tiada sebarang kemaskini yang terbaru dilakukan. Maaf, atas kelemahan diri, ditambah dengan hal berpindah ke kediaman yang baru, terkeluarnya P1 w1max dari kawasan liputan, saya tidak dapat mengemaskini blog. Alhamdulillah, setelah hampir 6 bulan saya memohon untuk menyewa di rumah UKM, akhirnya, permohonan saya diluluskan. Saya dibenarkan menyewa rumah sewa UKM yang terletak di Lorong 6, Seksyen 16.
Related Posts with Thumbnails